Nowe zasady w jadłodajniach szkolnych - czy rodzice potrafią wykorzystać okazje?

Związek Powiatów Polskich ostrzega, że żłobki, przedszkola i szkoły powinny dostosować posiłki do konkretnych diet. W przeciwnym razie rodzice mogą wymuszać na placówkach zapewnianie różnego rodzaju pożywienia nie ze względów zdrowotnych, a z powodu własnych przekonań.

Przytoczone przez „DGP” stanowisko ZPP pochodzi z opinii do poselskiego projektu nowelizacji ustawy o opiece nad dziećmi do lat 3 oraz ustawy – Prawo oświatowe. Celem proponowanej nowelizacji jest poprawa komfortu i bezpieczeństwa zdrowotnego dzieci, które z powodów medycznych mają specjalne wymagania dotyczące diety.

„Cel ten uważamy za słuszny i uzasadniony, bowiem możliwość wspólnego spożywania posiłków jest ważnym elementem przynależności do grupy społecznej. Zwracamy jednak uwagę, że żłobki, kluby dziecięce, przedszkola i szkoły powinny zapewnić specjalny posiłek zgodnie ze szczególnymi wymaganiami zdrowotnymi tylko w sytuacji, gdy dziecko ma np. alergie pokarmowe czy potwierdzone choroby wymagające diety” – powiedział „DGP” Andrzej Płonka, prezes zarządu ZPP.

Wyjaśnił, że specjalna dieta powinna być dostatecznie uzasadniona we wskazaniach medycznych dotyczących zdrowia dziecka. „W przeciwnym razie istnieje obawa, że przy proponowanych zapisach projektowanej ustawy rodzice będą próbowali naciągać przepisy i wymuszać na placówkach zapewnianie różnego rodzaju pożywienia, wcale nie ze względów zdrowotnych, ale z powodu własnych przekonań światopoglądowych czy żywieniowych” – zaznaczono w tekście.

Wykaz diet do których żłobki, przedszkola i szkoły mają dostosować posiłki:

  1. bezglutenowa
  2. bez laktozy
  3. bezjajeczna
  4. dieta cukrzycowa
  5. lekkostrawna
  6. wysokobiałkowa

Dlatego ZPP zaproponowało, by rozporządzeniem wykonawczym do zmienianej ustawy wprowadzić wykaz chorób oraz najczęstszych rodzajów diet, jakie należy w nich stosować. „W szczególności do wykazu powinny zostać wprowadzone następujące rodzaje diet: bezglutenowa, bez laktozy, bezjajeczna, dieta cukrzycowa, lekkostrawna czy wysokobiałkowa ze wskazaniem jednostek chorobowych, w których uzasadnione jest ich stosowanie” – wyliczono.

(PAP) akar/ ktl/ Źródło: PAP